Pressmeddelande
Stockholm, 18 juli 2014
Armeniska riksförbundet i Sverige
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.armeniska.se

Diktaturen Azerbajdzjan, Telia och Nagorno-Karabach

Spänningen i konflikten om Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan har ökat väsentligt den senaste månaden med över tio dödsoffer varav tre civila offer i Armenien som skjutits av azeriska krypskyttar. Detta pågår trots en rådande eldupphöravtal som råder sedan 1994 men har brutits mot allt oftare och grövre på senaste tid. Ännu mer oroande är att Azerbajdzjan har börjat även angripa mål på gränsen mellan Azerbajdzjan och Armenien långt bort från konfliktzonen Karabach.

Detta pågår medan svensk media och Telia för första gången äntligen tar bladet från munnen och kallar regimen i Baku för vad den är: en diktatur. Denna diktatur och familjeföretag som drivs av Alijevklanen har ända sedan konfliktens början fört en hätsk retorik mot armenierna, inte bara i Karabach och Armenien utan mot armenierna hela världen. Enorma summor av landets olje- och gasinkomster har satsats i vapenköp, vilket resulterade i att man 2012 korades av SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) till det land som hade ökat militära utgifterna mest i världen. Dessutom har man ägnat sig åt det som har i västvärlden döpts till ”Kaviardiplomati” där man har köpt till sig politiskt stöd och poster samt publicitet så som platsen i FN:s säkerhetsråd 2011-2013, trots massiv kritik mot landets diktatur och dess återkomma bottenplaceringar i rapporter om yttrandefrihet, pressfrihet och demokrati. Till detta kan man lägga skandalen om köpta röster i Eurovision Song Contest 2013.

USA och EU har länge blundat och fortsätter att ignorera Bakus övertramp av allt som heter demokrati och mänskliga rättigheter till förmån för azerisk gas- och oljeleveranser som ska minska beroendet på Ryssland. Detta är inte hållbart längre. Det är hög tid att man slutar detta hyckleri inom EU och talar klarspråk i Karabach-konflikten och ser till att dödandet av oskyldiga stoppas omedelbart samt att Baku tvingas till förhandlingsbordet och respekterar Karabach-befolkningens rätt till självbestämmande av sitt eget öde. I annat fall kommer EU och Sverige snart att ha en till akut och väpnad konflikt vid sina gränser att hantera. Azerbajdzjans krigsretorik och hets mot armenierna måste fördömas och är en tydlig reflektion för den gravt bristande demokrati som råder i Baku.